Programma Veere 1809

24 & 25 augustus 2019

Ga terug naar het jaar 1809

Op zaterdag 24 & zondag 25 augustus kunt u getuige zijn van het grootste maritiem-historische re-enactment spektakel in Nederland.
Zie hoe ruim 500 re-enactors uit heel Europa reizen af naar Veere waar de re-enactors niet alleen eten en slapen in een bivak, maar ook exerceren onder toeziend oog van hun officieren.

Kortom; leven als vroeger in 1809, tijdens de Walcheren Expeditie.

Bekijk hieronder het programma en bezienswaardigheden tijdens Veere 1809.

Bezienswaardigheden tijdens Veere 1809

Soldatenbivak

In de bivakken van de soldaten is het een drukte van jewelste.  Tamboers met hun trommels, tenten en veldkeukens met open vuur geven een kijkje in het leven van de soldaat uit de tijd van Napoleon. Ontmoet Keizer Napoleon Bonaparte zélf met zijn militaire staf en zie hoe hij zijn troepen inspecteert.

Het bivak kun je vinden aan de Kanaalweg Westzijde, ter hoogte van de grote Kerk. Het bivak is geopend van 10:00 tot 17:00 uur op beide dagen. Het publiek heeft alleen toegang met een geldige ticket.

Landing en veldslag

De Engelse landing wordt een groot spektakel. Onder het ‘dekkingsvuur’ van historische zeilschepen, worden roeisloepen, afgeladen met landingstroepen, en naar de kust geroeid. Vanaf de Torenwal heeft het publiek een ongeëvenaard uitzicht en kan zij de kleurrijke veldslag prachtig volgen.

Vanaf 13:30 uur, nadat de Engelsen de kust van Veere naderen, begint er een heftige beschieting. Vervolgens landen de Engelse soldaten waardoor de landing in een heuse veldslag veranderd. De Frans-Hollandse troepen zullen de Veerse Torenwal met hand en tand verdedigen.

Veldhospitaal (Lazaret)

Nadat de slag gestreden is worden de gewonden opgevangen en verzorgd in een veldhospitaal (Lazaret). Wellicht bent u getuige van het verwijderen van musketkogels, amputaties van armen of benen of andere verschrikkingen anno 1809.

Met uw Bivakticket heeft u na de veldslag weer toegang tot het bivak en het Veldhospitaal-scenario vanaf 15:30 – 16:30.

Event Parking & Ticket deals

Voor tickethouders is er gratis toegang tot de event parking, kijk hiervoor naar de tickets in de ticketshop. Er zijn o.a. Early Bird tickets en combinatie tickets te koop en ook een family ticket.

Enthousiast? Bestel hier uw tickets!

De tickets zijn direct te verkrijgen in de ticketshop of bij de VVV kantoren van Domburg, OostKapelle en Veere.

Reguliere Ticket

Landing + Soldaten bivak

Prijs p.p. mét gratis parkeerkaart
Familie ticket

Landing + Soldaten bivak

Voor 4 personen mét gratis parkeerkaart

Veere 1809, De Engelsen zijn terug!

Historisch evenement Zeeland

Hét historisch spektakel van het jaar!

Op 24 & 25 Augustus kunt u getuige zijn van het grootste maritiem-historische spektakel in Nederland , 700 re-enactors leven, eten en slapen in hun bivakken net als vroeger anno 1809. Soldaten oefenen in het exerceren met wapens en er wordt een heuse landing nagespeeld zoals in 1809 tijdens de Walcheren Expeditie.

De landing van de Engelsen in 1809 op het eiland Walcheren was voor het Engelse invasieleger een grote mislukking. Met 40.000 soldaten veroverden zij Walcheren, met steun van hun scheepsgeschut en ‘Congreve’-raketten. Uiteindelijk werden de Britten door een onverwachte ‘vijand’ teruggeslagen: de ‘Zeeuwse koortsen’. Van de 40.000 Britten werden er 13.000, ten gevolge van deze koortsen geveld, en uiteindelijk stierven er 4.000 man op Walcheren aan de gevolgen hiervan. De expeditie werd voor de Britten een grote mislukking en na enkele maanden besloot John Pitt (2e Graaf van Chatham) om het leger terug te trekken naar Engeland.

Wat deze invasie voor de Veerse bevolking voor gevolgen had laat zich raden...

Beleef het mee op 24 t/m 25 augustus 2019