De Walcheren Expeditie
De grootste amfibische operatie van haar tijd

Het Engelse expeditieleger vaart uit
Het Engelse expeditieleger werd verzameld bij Kent, aan de Engelse oostkust. De totale gevechtssterkte bestond uit circa 40.000 man en 5.000 paarden. Hiermee was dit het grootste aantal dat ooit uit Engeland vertrok.
Op 27 juli 1809 stak de vloot van ongeveer 500 schepen, bestaande uit 70 oorlogsschepen (40 linieschepen en 30 fregatten) en 430 transportschepen, de Noordzee over richting de Scheldemonding en dan wel het Zeeuwse eiland Walcheren. De Engelse invasie is begonnen!

De Engelsen komen eraan!
23 juli was men in Holland al redelijk op de hoogte van de Engelse activiteiten. De Engelse pers hield zich namelijk, verbazingwekkend genoeg, uitgebreid bezig met de organisatie van de Engelse invasie. In Het Koninkrijk Holland werd de kust zo goed mogelijk in staat van verdediging gebracht. Na enkele keren loos alarm werd in de nacht van 28 juli 1809 de Engelse vloot voor het eerst waargenomen.
Vanuit de hoge kerktoren van Middelburg, ‘Lange Jan’, kon men het hele eiland en een deel van de Noordzee overzien. De Franse en Hollandse gelegerde troepen werden in opperste staat van paraatheid gebracht.

De expeditie werd een mislukking, de aftocht onvermijdelijk
Eind augustus zag de Engelse bevelhebber dat de zaak verloren was en hij gaf het bevel voor de terugtrekking van zijn troepen naar Walcheren terwijl een achterhoede nog korte tijd Fort Bath bleef bezetten.
Begin september werd besloten om de meeste Engelse troepen, inclusief hun bevelhebber, terug te trekken.
Toen hij op 16 september Zeeland verliet, bleef nog een garnizoen van 5.000 man op Walcheren achter, waarvan al een derde ziek was. Dit garnizoen, bijgenaamd het “stervende leger” (‘dying army’) werd in december alsnog geëvacueerd. Naar schatting zijn na de expeditie, bij terugkomst in Engeland, nog eens 4000 soldaten aan de Zeeuwse koorts overleden.
Tijdens de gehele expeditie stierven er maar 50 tot 100 Engelse manschappen door gevechtshandelingen. De overige 16000 zieken en doden waren niet door de Franse of Hollandse ‘musketten’ maar door de ‘muskieten’ verslagen.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door:

